Coaching

Coaching

Er zijn heel veel verschillende coaches. En dat is heel prettig, wat dat maakt de kans op een match tussen coach en coachee groter. Die “klik” is naar mijn idee dé factor om af te gaan of een coachingstraject je iets kan brengen. In de essentie zal iedere (goede) coach je vooral helpen een spiegel voor te houden. Dat betekent dat het geven van advies daar niet bij hoort (dat is counseling): een coach kan je niet vertellen wat jij in de spiegel moet zien of hoe je in de spiegel moet kijken.

Individueel

Iedere persoon zal wel eens het gevoel hebben vast te lopen, of wellicht zelfs stil te staan. Dat kan gerelateerd zijn aan werk, aan het gezinsleven of je eigen leven. Soms hebben bepaalde signalen je niet kunnen bereiken of zoek je meer uitdaging. Tijdens coaching draait het alleen om jou, jouw problemen, jouw wensen, jouw obstakels, jouw energie, kortom jouw vraag of vragen. Een coach – althans bij être et faire – gaat je geen antwoorden geven op die vraag of vragen, maar kan je wel helpen het antwoord zelf te vinden, te herinneren of er in de buurt te komen.

'To attain real happiness, humans need to slow down the pursuit of pleasant sensations, not accelerate it.'
Yuval Noah Harari
1976 -

Niet alleen blijkt het dat je het antwoord (onbewust) al hebt, maar je kunt er ook veel meer mee doen als het vanuit jezelf komt. Zo gek is dat niet: niemand leeft zo lang en intens met je mee als jijzelf. Ook kan niemand anders ervaren wat jij voelt, wat jouw normen en overtuigingen zijn. Coaching helpt je om, in verbinding met wie je daadwerkelijk bent, te kijken naar jezelf en hetgeen je doet of kunt doen (de deining die jouw steen in de vijver maakt). 

Individueel +

Er zijn boeken vol geschreven over opvoeden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar als ouder is het lang niet altijd even makkelijk om op te voeden. En hoe blijf je in je opvoeding trouw aan je eigen overtuigingen en wensen? En waar is de ruimte voor je kind(eren) om hier zichzelf in te laten ontwikkelen? Dit kan allemaal extra uitdagend zijn als je er alleen voor staat in de opvoeding, als je kind problemen heeft met gedrag of ontwikkeling, bij hernieuwde samenstelling van het gezin of gewoon omdat je regelmatig denkt ‘maar hoe dan?’

‘Children begin by loving their parents; after a time they judge them; rarely, if ever, do they forgive them.’
Oscar Wilde
1854-1900

Laten we eerlijk zijn: pappa of mamma ben je (zeker in de eerste maanden) 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meer aan jezelf hoeft toe te komen of dat je gezinsleven in zijn totaliteit je privétijd opvult. Jij bent er ook nog en je hebt daarnaast ook nog gewoon een baan en wellicht een partner, vriendennetwerk en hobby’s. Bovendien vragen schoolgaande kinderen weer iets anders van je dan een baby, om het maar niet over pubers of jongvolwassenen te hebben.